Astăzi este Ziua Mondială a Meteorologiei, tema de dezbatere din acest an fiind „Observând vremea putem proteja viaţa şi bunurile”. Vara trecută, în zona Vrancea au fost precipitaţii puţine şi temperaturi foarte ridicate. Recordul a fost de 41,4 grade Celsius, înregistrat de Staţia Meteorologică Focşani.
Meteorologii sărbătoresc, astăzi, Ziua Mondială a Meteorologiei. Tema de dezbatere de anul acesta este „Observând vremea putem proteja viaţa şi bunurile”, temă care reflectă schimbările meteorologice ce se petrec în fiecare an. Tocmai din acest motiv, impactul în astfel de situaţii de criză nu poate fi ignorat. „Ziua Mondială a Meteorologiei din anul 2013 reprezintă o ocazie pentru a scoate în evidenţă activitatea pe care Serviciile Meteorologice şi Hidrologice Naţionale o desfăşoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea şi pentru a proteja viaţa şi bunurile. Sunt încrezător că această aniversare va contribui şi la evidenţierea beneficiilor rezultate din continuarea investiţiilor în infrastructura meteorologică şi în cea hidrologică, a importanţei cooperării globale şi a urgenţei reprezentate de creşterea capacităţii de a furniza servicii meteorologice şi climatice de o calitate mai bună către toţi cetăţenii, comunităţile şi naţiunile care au, în cea mai mare măsura, nevoie de aceste servicii”, se arată într-un comunicat de presă remis de conducerea Staţiei Meteo Focşani.
Potrivit specialiştilor Staţiei Meteo Focşani, anul 2012 a fost unul al extremelor din punct de vedere meteorologic, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorităţi. Din punct de vedere termic, 2012 a fost un an cald, la Staţia Meteorologică Focşani înregistrându-se o temperatură medie anuală de 11,7 grade Celsius. Anterior, temperatura medie multianuală era de 10,6 grade Celsius. „Anul 2012 a fost anul în care s-a înregistrat cea