Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, joi, cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de judecătorul orădean Traian Munteanu de la Curtea de Apel Oradea.
Magistratul a făcut solicitarea luna trecută, subit, la scurt timp după declanşarea anchetei procurorilor DNA într-un dosar în care a fost pus sub învinuire pentru corupţie, în condiţiile în care, iniţial, îşi dăduse acceptul pentru a candida la şefia Secţiei Penale a Curţii de Apel. Ca urmare, chiar dacă va fi condamnat, el va rămâne cu pensia de magistrat.
"În prezent, nu există nicio reglemetare pentru astfel de situaţii. S-a făcut o propunere legislativă pentru modificarea Statutului magistraţilor, însă deocamdată nu s-a luat vreo decizie. Până atunci, dacă magistratul nu are o condamnare definitivă până la pensionare, rămâne cu pensia de magistrat", a explicat vineri BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.
Fost preşedinte al Tribunalului Bihor, Traian Munteanu este acuzat într-unul din dosarele penale ale judecătorului Mircea Puşcaş, în prezent suspendat din funcţie, cel deschis pentru o mită de 50.000 euro cerută de la un evazionist din zona Marghitei, Ştefan Balla.
Bărbatul i-a denunţat pe cei doi judecători din spatele gratiilor, unde îşi execută pedeapsa de 7 ani de închisoare cu care s-a ales, zicea el, pentru că n-a reuşit să plătească decât 20.000 euro din şpaga cerută. Munteanu a fost membru în completul care a pronunţat sentinţa finală în cazul lui Balla şi, potrivit spuselor denunţătorului, a fost cel care urma să-i rezolve achitarea.
Magistratul a mai fost client al DNA într-un alt mare scandal de corupţie din justiţia bihoreană, afacerea "Ştiube", în care era acuzat că, în 2001, împreună cu un coleg, Adrian Popa, primise 20.000 dolari în schimbul unei sentinţe favorabile date controversatului afacerist Vi