Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești cere modificarea unor prevederi din Noul Cod de Procedură Civilă care generează proceduri „greoaie și formaliste
Executorii judecătoreşti sunt nemulţumiţi de unele prevederi ale Noului Cod de Procedură Civilă şi au propus deja autorităţilor o serie de modificări.
Organismul reprezentantiv al breslei, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJR), a trimis un proiect de modificare încă dinaintea intrării în vigoare a noului cod. Conducerea Uniunii arată că prevederile actului normativ mai mult îngreunează procedura de executare silită decât o simplifică. „Anumite instituţii din noul Cod de procedură civilă, inserate în cartea a V-a, ce reglementează executarea silită, au creat proceduri, spunem noi, mult mai greoaie şi mai formaliste decât cele existente, cu costuri foarte mari. Sunt inserate anumite dispoziţii legale care, practic, sunt inutile…”, a explicat Marius Radu, directorul Centrului Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti.
Socoteala de acasă…
La rândul său, vicepreşedintele UNEJR, Ispas Cîrja, a precizat că proiectul de act normativ a fost depus înainte de intrarea în vigoare a Noului cod de procedură civilă la mai multe instituţii, printre care se numără Senatul, Camera Deputaţilor şi Ministerul Justiţiei.
„Cu toate că intenţia legiuitorului a fost de a crea o procedură execuţională care să răspundă pe deplin imperativelor funcţionării unei justiţii moderne, adaptate aşteptărilor sociale, precum şi necesităţii creşterii calităţii acestui serviciu public, s-a reuşit doar în parte acest lucru”, a comentat Cîrja. Acesta consideră că este absolut necesar ca prevederile legale existente în Noul cod de procedură civilă să fie modificate. „În caz contrar, celeritatea executării silite sau chiar funcţionarea acesteia sunt puse sub un mare semn de