Termenii care alcătuiesc limbajul economic îi pot da dureri de cap omului obişnuit: pârghie, securitizare, opţiuni, valoare mobiliară ipotecară, obligaţiuni garantate prin creanţe, obligaţiuni garantate ipotecar. În volumul Oameni versus pieţe. Economia pe înţelesul tuturor, autorul demonstrează că putem înţelege ceea ce se întâmplă pe Wall Street şi că majoritatea tranzacţiilor financiare internaţionale sunt similare cu cele care au loc în magazinul de la colţ. Paddy Hirsch traduce limbajul deseori derutant al finanţelor, ajutându-ne să înţelegem cu adevărat cum funcţionează pieţele.
Paddy Hirsch este producătorul emisiunii „Marketplace” difuzate la postul de radio destinat lumii afacerilor American Public Media. Este creatorul materialelor video postate pe internet „Marketplace Whiteboard” pentru care a primit premiul Webby în 2009. În 2011 a beneficiat de Knight Fellowship în jurnalism la Stanford University. În prezent locuieşte la Los Angeles, California.
Cuvântul bancă are semnificaţii diferite pentru oameni diferiţi. Pentru unii, o bancă este un loc unde se duc ca să împrumute bani. Pentru alţii, este un loc sigur unde să-şi păstreze economiile.
Aşa cum oamenii învaţă să împrumute şi să ia împrumut unul de la celălalt pe măsură ce cresc, la fel băncile au existat mai întâi pentru a da bani cu împrumut. De fapt, probabil că ele împrumutau bani cu mult înainte ca banii să fi fost inventaţi. Abia pe vremea vechilor greci şi romani bancherilor le-a venit ideea de a prelua depozite, pe lângă acordarea de împrumuturi. Până atunci, dacă aveai bani lichizi în plus, fie îi purtai asupra ta, fie îi ţineai încuiaţi acasă.
Roma, secolul VII î.e.n. O zi caldă de primăvară. Doi bancheri se întâlnesc lângă Porta Saturni.
Registrus Rapidus: Bună dimineaţa, Bonus! Cine sunt aceşti oameni care te însoţesc astăzi?
Bonus Volum