Scriitorul Nicolae Manolescu, prezent la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, a declarat pentru MEDIAFAX că revendicările tinerilor artişti care au cerut, joi seară, demisia conducerii actuale a ICR erau "neserioase", nu "chestiuni de principiu".
"A fost vorba despre un grup de tineri, din câte am înţeles cei mai mulţi dintre ei studenţi români în Franţa - mi-am recunoscut şi eu o fostă studentă de la Bucureşti -, care au venit cu o hârtie pe care imprimaseră, spuneau ei, revendicări, dar şi cu portrete ale lui Mircea Cărtărescu şi ale celor care nu au venit la salon. Am discutat cu ei şi am citit revendicările lor, care erau, într-un fel, neserioase, adică nu veneau cu lucruri esenţiale, ci protestau împotriva actualei conduceri ICR, nu erau chestiuni de principiu. Actuala conducere a ICR era acuzată de lucruri pe care le-a făcut şi de lucruri pe care nu le-a făcut, aşa de-a valma. Le-am şi spus că vorbesc în numele unei categorii şi asta mi se pare inadmisibil: «Sunteţi câţiva aici şi vă ascultăm în condiţia în care veniţi cu pretenţia că vorbiţi în numele tinerilor şi voi veniţi că ICR-ul nu mai finanţează cultura. Sunt 70 de scriitori aici. Cine i-a adus? Sigur că poţi să obiectezi conducerii actuale a ICR o mulţime de lucruri, dar măcar să fie adevărate", a spus Nicolae Manolescu pentru MEDIAFAX, vineri.
Acesta a adăugat că tinerii au plecat la finalul acestei discuţii şi nici unul dintre ei nu i-a cerut socoteală cu privire la decizia de a participa la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris.
"Nu am stat foarte mult la discuţii cu ei şi i-am întrebat dacă măcar au citit cărţile oamenilor care au ales să nu vină la salon şi mi s-a răspuns: «Da, sigur că am citit, dar nu ne mai aducem aminte». Deci a fost un protest din ăsta fără fond şi mai ales cu un caracter foarte politic, ceea ce m-a intrigat foarte mult,