Salonul de carte de la Paris a fost inaugurat joi 21 martie, iar momentul simbolic al serii a fost prezenţa la Salon a preşedintelui francez. Inconjurat de responsabili culturali şi de notabilităţi, urmărit de o cohortă de ziarişti, fotografiat de zeci de ori pe secundă, François Hollande a vizitat mai multe standuri şi s-a oprit şi la standul României.
Agenţiile de presă fraceze subliniază că şeful statului, însoţit de ministra culturii Aurélie Filippetti, şi-a petrecut în jur de două ore la Salon, un gest de mare importanţă pentru sectorul editorial. Cu atît mai mult cu cît predecesorul său, Nicolas Sarkozy, în cei cinci ani cît s-a aflat la putere nu şi-a găsit timp pentru a vizita Salonul Cărţii. François Hollande s-a oprit la standurile mai multor edituri, el însuşi fiind de fapt autor de eseuri şi discursuri politice publicate de editurile Stock, Laffont, Cherche-Midi şi Stock. Despre François Hollande se spune că are umor, iar în această privinţă el nu s-a dezminţit nici ieri seară. Cînd, la editura Lattès, i s-a oferit o carte intitulată "Atelierul miracolelor", François Hollande a spus "este exact de ceea ce am nevoie". Fără îndoială o aluzie la problemele cu care este confruntat guvernul socialist pe tărîm economic în special.
Printre noutăţile vizibile anul acesta la Salonul de carte de la Paris: organizarea unui stand culinar şi accentul pus pe noile modalităţi de producţie şi de difuzare a cărţilor electronice. De altfel acest ultim sector este reprezentat de aproximativ 30 de expozanţi. Salonul va găzdui şi un Seminar internaţional al cărţii numerice, organizat de Forumul Internaţional al Publicaţiilor Digitale. Această structură (International Digital Publishing Forum) este o asociaţie americană care acţionează pentru dezvoltarea şi promovarea ediţiei electronice, precum şi pentru unificarea standardelor de lectură numerică. In 2011