Cei 5.393 de someri vasluieni indemnizati provin din sectorul privat si din rândul absolventilor generatiei 2011 – 2012. Practic, în statisticile AJOFM nu se regãseste niciun fost bugetar. Cum sectorul privat plãteste exclusiv costurile crizei financiare, harta socio-economicã a judetului Vaslui descrie fidel esecul economiei de piatã. În timp ce zonele industriale s-au redus cu peste 50%, aparatul bugetar s-a mãrit de circa 10 ori.
Judetul Vaslui bate toate recordurile la nivelul pietii muncii. Dupã reforme succesive si “modernizarea” sectorului de stat, grosul somerilor înregistrati în evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã (AJOFM) Vaslui provine din sectorul privat. Mai mult, segmentul somerilor indemnizati la nivel local este completat cu tinerii absolventi, care au intrat de pe bãncile scolii direct în somaj. Practic, somerii care provin din sistemul bugetar sunt inexistenti, cazurile accidentale care pot fi înregistrate neavând nicio legãturã cu restructurarea aparatului public. Conform datelor AJOFM Vaslui, la data de 28 februarie 2013, în judetul Vaslui erau înregistrati 16.953 de someri, din care 5.393 de persoane primeau indemnizatii de somaj. Din numãrul total al somerilor indemnizati, 4.507 persoane au fost disponibilizate din sectorul privat, restul beneficiarilor de indemnizatii fiind absolventi ai generatiei 2011 – 2012, persoane care nu au mai fost angajate. Din nefericire, actuala structurã a somajului în judetul Vaslui se suprapune pe istoricul “decapitãrii” sectorului productie. În ultimii 20 de ani, la nivelul judetului Vaslui, zonele industriale s-au redus cu circa 50%, în timp ce sectorul bugetar s-a mãrit de aproximativ 10 ori.
Fara calificare…
Majoritatea somerilor înregistrati la nivelul judetului Vaslui au o pregãtire profesionalã extrem de slabã. La sfârsitul anului trecut, din numãrul total al pers