Ultimul shopping adevărat pe care l-am făcut a fost în Cehia. La Praga, mai exact, unde am petrecut patru zile minunate de vacanţă. Contrar aşteptărilor voastre, nu am făcut vânzare magazinelor intrate de curând şi pe piaţa Ploieştiului, cum ar fi H&M, New Yorker, C&A şi altele, la ei, că noi avem mult mai puţine. De ce să nu recunosc, am dat o tură şi prin aceste magazine, iar bănuielile mi-au fost confirmate. Marfa nu este chiar aceeaşi cu ce ajunge în România. De exemplu, în H&M-ul din Praga am găsit produse pe care nu le-am văzut încă la noi. Culmea, produsele aveau preţuri şi în moneda noastră naţională.
Am făcut, în schimb, shopping în magazinele cu ceea ce ei numesc produse tradiţionale. Cehii fac bani frumoşi din vânzarea de tot felul de căni, străchini şi carafe din tablă. Da, da!, aţi auzit bine. Ştiu, aveam şi noi aşa ceva, înainte de revoluţie. Castroane şi căni din tablă smălţuită. Numai că noi le-am aruncat odată cu ieşirea din comunism, iar ei le-au colorat frumos şi le vând acum sub formă de suveniruri. Şi nici nu ştiţi ce apreciate sunt de străini! Mult mai mult chiar decât cristalurile de Bohemia pe care nu şi le permite oricine.
Ideea este că, spre deosebire de noi, cehii au făcut din comunism un adevărat subiect de interes turistic. De la tururile cu ghizi în buncărele comuniste, în zona în care a avut loc revoluţia, în cartierul în care se află fosta clădire a securiştilor, până la obiectele de artizanat care ne amintesc nouă de singurele distracţii de pe vremea lu’ Împuşcatu’. Şi mă refer aici la jucării din lemn, de tot felul, şi din tablă, în genul celor chinezeşti care erau un lux, pe vremea comunismului. Cehii au magazine Manufaktura, care se găsesc şi la noi în Bucureşti şi Craiova. Doar că, spre deosebire de cele de la noi, cele din Praga vând, pe lângă creme, şampoane sau să-ruri de baie, şi căciuli şi ilice din lână, dar ş