Comisia Europeană a făcut recent plăţi către Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, România, Spania şi Suedia din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) în sumă totală de 24,2 milioane de euro, informează un comunicat al CE dat publicităţii vineri la Bruxelles.
Suma alocată va ajuta 5.271 de lucrători din aceste ţări să se reîncadreze în câmpul muncii, în urma concedierilor lor dintr-o gamă largă de sectoare, printre care cele ale automobilelor, motocicletelor, telefoanelor mobile, produselor metalice, echipamentelor electronice şi activităţilor sociale.
”FEAG este un instrument eficient în sprijinirea lucrătorilor concediaţi ca urmare a schimbărilor din structura comerţului mondial. S-a dovedit utilitatea sa în cazuri de concedieri în urma crizei economice. Comisia salută faptul că statele membre au convenit să continue FEAG pentru următoarea perioadă de programare 2014-2020”, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, citat în comunicat.
8,2 milioane de euro vor fi destinate ajutării a 2.416 de foşti lucrători ai Nokia - 1.000 în Finlanda şi 1.416 în România - care şi-au pierdut locurile de muncă ca urmare a transferului de linii de asamblare de telefoane mobile în ţări asiatice.
Cererea introdusă de România se referă la 1.904 concedieri efectuate de SC Nokia România SRL şi de un furnizor al acesteia. Un număr de 1.416 persoane din totalul de muncitori concediaţi vor participa la măsurile cofinanţate de FEAG. Pachetul va ajuta lucrătorii prin punerea la dispoziţia acestora a serviciilor centrului de tranziţie 'De la un loc de muncă, la un loc de muncă inteligent', prin informaţii, consiliere şi orientare profesională, prin promovarea spiritului antreprenorial şi asistenţă financiară pentru înfiinţarea unei întreprinderi, prin îndrumare şi sprijin după ang