„Cea mai des întâlnită problemă cu care se confruntă tinerii este lipsa unei orientări profesionale, acele abilități de a discuta, de a participa la un interviu de angajare, acele abilități de a se prezenta pe sine însuși.”
Peste 600 de tineri orfani sau din familii social-vulnerabile din raioanele de nord ale Republicii Moldova au fost ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă, o locuinţă şi în acelaşi timp au avut parte de asistenţă psihologică. Programul cu numele „Integrare Socio-profesională a tinerilor în dificultate” a fost finanţat de către Direcţia Elveţiană pentru dezvoltare şi cooperare şi a durat patru ani. În acest timp asociaţii neguvernamentale din Edineţ şi Drochia au lucrat cu tinerii pentru a le forma abilităţi de integrare socială. Mai multe detalii aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu.
Pentru că duc lipsă de îndrumare și susținere, tinerii orfani sau din x familii nevoiașe trebuie sprijiniți să își construiască itinerarul care îi va ajuta să se afirme în societate, este de părere reprezentanta Asociației „Demos”din Edineț, Diana Iachim.
În opinia ei, binevenite sunt instruirile care să le formeze deprinderi de viață independentă cât și găsirea unui loc de muncă și iată de ce:
„Sunt foarte mulți tineri care nu au nici un suport și care nu știu că ar putea să beneficieze de unele serviii în mod gratuit. Dacă aud de un serviciu, de exemplu psihologic, juridic, deodată se gândesc că este contra plată. Le este frică să apeleze, nu știu unde să apeleze. De multe ori tinerii, dacă-i vorba de cei orfani, ei nu au o locuință și le este greu să se integreze pentru că nu au un loc de muncă, nu au unde trăi, nu au cu ce plăti. Am avut o monitorizare la 67 de tineri care se mențin la locul de muncă și este, este vizibilă schimbarea.”
Una dintre beneficiarele acestui proiect, Victoria Salagor din Edineț spune