Primăria Alba Iulia reglementează printr-un proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării Consiliului local comerţul ambulat din incinta Cetăţii. Prin acest proiect se doreşte creşterea atractivităţii zonei istorice din oraş. Totul este reglementat prin conceptul de “retroturism” în amplasamente specifice, în care se vor comercializa produse alimentare, artizanale, de artă sau flori.
Administraţia locală propune comerţul în tonete mobile gen bicicletă şi corturi amplasate de Primărie, cu ocazia evenimentelor ce au loc în Cetate. Va exista un regulament de funcţionare al spaţiilor comerciale în interiorul Cetăţii şi o hartă a locaţiilor prin care se va creşte atractivitatea zonei pentru turişti şi locuitori, urmărind un concept de retroturism, ce va păstra caracterul arhitecturii existente. Este vorba despre spaţii comerciale sezoniere care vor avea forma unor trăsuri (poştalioane), având fiecare capacităţi specifice genului de activitate practicat.
“Comerţul stradal presupune activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare şi nealimentare, realizată în vehicule special amenajate, fixe şi mobile, cu standuri cu caracter provizoriu pe perioada de desfăşurare a evenimentelor şi activitatea de alimentaţie publică realizate pe terase sezoniere amplasate pe domeniul public, pe o perioadă de timp determinată”, se susţine în propunerea de regulament ce va fi discutată în Consiliul local marţi, 26 martie 2013.
Potrivit documentului, comerţul ambulant se desfăşoară în:
- trăsuri de epocă, special amenajate, amplasate în locaţiile aprobate şi care funcţionează pe o perioadă determinată (sezonul estival, pe perioada târgurilor sau a evenimentelor)
- tonetă mobilă: în sistem mobil, prin deplasare dintr-un loc în altul, fără să staţioneze pe domeniul public, după un orar prestabilit
- cu caracter temporar, pe perioada ev