Banca Centrală Europeană a ameninţat că de luni va închide perfuziile de lichiditate cu care ţine în viaţă băncile din Cipru dacă politicienii nu vin până atunci cu un plan credibil pentru salvarea ţării. Presiunea care apasă pe liderii ciprioţi este cu atât mai mare cu cât marţi ar urma să fie redeschise băncile după o săptămână de inactivitate în care autorităţile au încercat să prevină retragerile masive de capital de către clienţii speriaţi de taxa pe depozite cerută de FMI, zona euro şi guvern. Bancomatele au fost luate cu asalt deja de ieri, guvernul pare dispus să pună la bătaie pensiile şi rezervele de gaze pentru evitarea falimentului, iar oficiali ai zonei euro au atenţionat că se discută deschis despre ieşirea ţării din uniunea monetară.
Într-un comunicat cu doar câteva propoziţii, BCE a anunţat că guvernatorii băncilor centrale din zona euro, membrii consiliului guvernator al instituţiei, au decis să menţină până luni liniile de lichiditate de urgenţă pentru băncile cipriote, scrie Financial Times. „După aceea, programul de Asistenţă de Lichiditate de Urgenţă (ELA) va fi luat în considerare doar dacă va exista un program UE/FMI care să asigure solvenţa băncilor respective“, notează comunicatul.
Încearcă BCE să se protejeze de criza din Cipru?
Analiştii atrag atenţia că Bank of Cyprus şi Laiki Bank, cele mai mari bănci din Cipru, destabilizate de criza din Grecia, sunt dependente de lichiditatea furnizată de BCE şi au interpretat mesajul instituţiei ca pe un semn că aceasta nu este dispusă să suporte pierderile pe care i le-ar provoca retragerea depozitelor din Cipru.
Lichiditatea injectată de BCE în sistemul bancar cipriot prin ELA se cifrează la 9 miliarde euro, în timp ce depozitele din băncile cipriote sunt estimate la 60 miliarde euro. Din acestea, 20 miliarde euro aparţin deponenţilor ruşi.
Un oficial