Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si-a insusit, in sedinta de joi, punctul de vedere al Directiei Legislatie referitor la modificarea unor dispozitii ale OUG 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in sensul eliminarii competentei de efectuare a urmaririi penale in cazul infractiunilor de inselaciune, de evaziune fiscala si a celor prevazute in Codul Vamal al Romaniei, cu observatiile formulate de Comisia nr. 1, informeaza Agerpres.
In finalul expunerii Directiei Legislatie a CSM se propunea a se aprecia cu privire la sesizarea ministrului Justitiei in vederea initierii modificarilor normative, iar in minuta Comisiei nr. 1 se arata ca este insusit punctul de vedere al acesteia si ca in ceea ce priveste necesitatea instituirii unor norme tranzitorii se va prevedea ca, in dosarele in care s-a inceput urmarirea penala pana la data intrarii in vigoare a dispozitiilor actului normativ care va modifica OUG 43/2002 urmarirea penala se va efectua in continuare de DNA.
In punctul de vedere al Directiei Legislatie se arata ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DNA a solicitat printr-o adresa Consiliului sa intreprinda demersurile necesare in vederea modificarii OUG 43/2002 privind DNA in sensul eliminarii competentei in cazul acestor infractiuni.
In sustinerea solicitarii au fost invocate elemente de statistica privind evolutia volumului de activitate al DNA, propunerile intemeindu-se pe concluziile analizelor intocmite la nivelul Ministerului Public, aratandu-se, totodata, ca restrangerea competentei Directiei ar duce la eficientizarea activitatii acesteia si ar asigura un cadru optim pentru indeplinirea obiectivelor specifice asumate prin Strategia Nationala Anticoruptie pe perioada 2012-2015 in materia achizitiilor publice, continuarea progreselor deja inregistrate in investigarea fapt