Mii de elevi din întreaga zonă a Moldovei s-au îngrămădit ieri la standurile de la Târgul Internaţional de Universităţi RIUF, dornici să afle cum e viaţa de student, în ţară sau în străinătate. I-au atras atât universităţile ieşene, cât şi cele din străinătate, şi au plecat acasă cu zeci de pliante cu oferte, numai bune de analizat împreună cu părinţii sau profesorii. Instituţiile de învăţământ superior din Olanda, Marea Britanie, Germania, Blegia, Suedia, Danemarca, Franţa şi chiar Statele Unite ale Americii s-au întrecut în amabilităţi, explicându-le tinerilor cât de mult îi poate ajuta o experienţă internaţională.
Cei mai buni ambasadori ai universităţilor străine au fost chiar studenţii români, care au testat deja pe pielea lor sistemul de învăţământ.
„Trebuie să fii implicat”
Curiozităţile elevilor au fost care de care mai variate – cât costă taxa de studiu, care sunt condiţiile de aplicare, câte şanse ai să treci de facultate cu brio, cât de uşor este să îţi faci prieteni sau câţi bani de buzunar sunt necesari. Cosmin Pohoaţă, originar din Bucureşti, studiază Matematica în SUA, la Princeton University. Prezent la Iaşi, acesta le-a dat sfaturi tinerilor care vor să trăiască visul american. „La universităţile mari din State, chestia cea mai tare este că, atunci când aplici, depui şi o cerere în care explici care este situaţia ta financiară. Ei te evaluează, iar dacă eşti suficient de bun, te acceptă şi îţi dau banii de care ai nevoie. Situaţia e foarte roz din punct de vedere financiar, dar aspectul acesta face aplicaţiile mai competitive. Nu poţi să îi păcăleşti cu un eseu bine scris, trebuie să fii implicat în proiecte diverse. Foarte important este să ai scrisori de recomandare”, punctează tânărul. Cosmin doreşte să îşi continue studiile la Princeton, urmând să candideze pentru doctorat, şi încă se gândeşte dacă se va întoarc