Muncipalitatea anunţa joi seara, în urma unei întâlniri dintre primarul Sorin Oprescu şi reprezentanţi ai societăţii civile, că se vor face piste de biciclete însă numai în zonele sigure. Preşedintele OPTAR susţine însă că nu a fost decât o întâlnire diplomatică şi că problema bicicliştilor rămâne în continuare nerezolvată. Sâmbătă, 3.000 de bucureşteni vor spune Nu pistelor pe trotuar.
Conflictul dintre reprezentanţii bicicliştilor şi autorităţi pare că nu s-a stins în problema pistelor.
Pe de-o parte autorităţile susţin că le vor construi, însă cu condiţia ca ele să fie sigure atât pentru cetăţeni, cât şi pentru biciclişti, iar de cealaltă parte asociaţiile acuză tergiversarea aplicării unor soluţii reale care să transforme transportul alternativ într-un posibil.
La sediul Primăriei Generale s-a construit un grup de mobilitate prin care se organizează întâlniri de discuţie de două ori pe săptămână. Se discută intens la Primărie: organizaţiile societăţii civile bucureştene vin cu soluţii, propun proiecte, iar reprezentanţii Primăriei Generale, ai Poliţiei Rutiere, dar şi ai Administraţiei Străzilor încearcă să vină cu sfaturi practice.
Proiectele se fac, bicicletele rămân acasă
Cu toate astea însă, evoluţia proiectelor de implementare a pistelor de biciclete în circulaţia rutieră din oraş este foarte lentă, iar bicicliştii s-au săturat să se lupte cu morile de vânt, spune preşedintele fondator al Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ (OPTAR), Marian Ivan.
”Din punctul meu de vedere, întâlnirea de joi seară a fost mai mult una diplomatică. Pe undeva, primarul general, domnul Sorin Oprescu, nu a vrut decât să şteargă greşeala pe care a făcut-o atunci când a afirmat că pistele trebuie făcute exclusiv pe trotuar. Proiectul despre care s-a discutat ieri (realizarea unei piste continue de biciclişti, pe axa nord-sud a