De ziua lui, Evenimentul Zilei îi aduce un omagiu inginerului care a gândit și ridicat cu propriile mâini unele dintre cele mai impunătoare construcții ale țării.
După ce a înălțat și consolidat o viață întreagă clădirile, inginerul trăiește astăzi într-un imobil cu bulină roșie
Casei Scânteii a fost prima clădire din țară făcută să reziste celor mai vitrege cutemure
Mazilu este creatorul fostului Teatru Național din Capitală, celebru pentru pălăriagigant din beton armat
Aeroportul Băneasa este o altă construcție impunătoare marca Panaite Mazilu
A proiectat şi zidit unele dintre cele mai impresionante construcţii din ţară după metode care, la acea vreme, păreau că frizează nebunia şi a consolidat unele dintre clădirile care stau la loc de cinste în orice ghid turistic. Astăzi, cu o zi peste 98 de ani, inginerul Panaite Mazilu mai are puterea de a-i învăţa pe alţii cum să pună, la propriu, umărul la construirea unei Românii mai trainice.
Cine şi-a plimbat măcar o dată rudele din provincie prin faţa Casei Scânteii (Casa Presei Libere de astăzi), s-a pozat pe treptele Castelului Peleş sau pur şi simplu a rămas gură-cască în faţa sclipirii de diamant a hotelului Athenee Palace din Capitală a fost martor, pentru câteva clipe, la măiestria profesorului Mazilu. Acelaşi om care a revoluţionat modul de a combina materialele de construcţie, ridicând clădiri capabile să resimtă cutremure de gradul 7 ca pe-o pală de vânt.
Copilărie de poveste
Dar până să devină profesorul și inginerul, Mazilu a fost mândria unei familii întregi. “Băiatul”, așa cum era strigat de bunica sa din cale-afară de drăgăstoasă, a crescut la Broșteni, un orășel micuț din județul Suceava, locul unde a învățat timp de câțiva ani cel mai șugubăț dintre copiii neamului, Ion Creangă. De altfel, și arborele genealogic al inginerului est