Unul dintre motivele pentru care anticoncepţionalele de tipul Diane 35 erau prescrise în multe cazuri este că acestea ar avea calităţi antiacnee. Specialiştii subliniază că există tratamente care combat acneea fără efectele secundare majore ale anticoncepţionalelor de nouă generaţie.
80% din adolescenţi au acnee de diverse grade, dar nici adulţii tineri nu sunt scutiţi de afecţiunea jenantă de piele. Excesul de sebum, de hormoni androgeni (hormoni masculini care se secretă mai ales în organismul bărbaţilor, dar şi în cel al femeilor), dar şi stresul prelungit şi cosmeticele nepotrivite pot fi de vină pentru întreţinerea acneei.
„Vorbim de acnee atunci când există mai mult de cinci leziuni pe piele – microchisturi sau bubiţe inflamate. Mai mult de opt cazuri de acnee din zece rămân la stadiul de uşoare sau moderate. Indiferent de forma acneei, însă, pentru un tratament eficient trebuie consultat medicul dermatolog“, atrage atenţia medicul Nicole Auffret, de la Spitalul de Copii Necker din Paris.
„Nu stoarceţi, nu atingeţi, nu frecaţi leziunile şi nu permiteţi să vi se facă acest lucru în saloanele cosmetice! Stoarcerea leziunilor determină o ameliorare aparentă a aspectului feţei, însă, după puţin timp, în loc de o leziune vor apărea trei, iar apoi cinci, pentru că sebumul infectat va activa foliculii vecini. Inevitabil, vor rămâne pete pigmentare (maro) şi cicatrici permanente", explică medicul Oana Clătici.Pentru acneea uşoară, tratamente locale
În cazul formelor uşoare de acnee, poate fi suficient tratamentul administrat local. Este vorba despre produse pe bază de benzoyl peroxide, care au acţiune antiinflamatoare şi despre retinoizi, de tipul tretinoinului, care acţionează împotriva comedoanelor (punctelor negre).
„Tretinoinul trebuie prescris obligatoriu împreună cu o cremă emolientă (de exemplu, Bepanthen). Dacă erupţia infla