Şapte comune sălăjene nu au, în prezent, medic de familie, iar în două oraşe din judeţ mai este nevoie de câte un medic. Potrivit Ligiei Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, în oraşele Şimleu Silvaniei şi Jibou, este nevoie de câte un medic, iar şapte comune sunt fără medic de familie. Este vorba de comunele Benesat, Carastelec, Crasna, Ip, Lozna, Surduc şi Treznea. Asistenţa medicală primară pentru locuitorii acestor comune este asigurată de medicii de familie din localităţile învecinate sau în unele cazuri medicii sunt desemnaţi pentru a asigura serviciile medicale. “De exemplu, pentru asigurarea asistenţei medicale pentru locuitorii din comuna Carastelec a fost desemnat, până în prezent, medicul de familie din Boghiş, însă încercăm să găsim o altă variantă”, a explicat Ligia Marincaş.
Carenţele de personal privind medicina de familie survin din lipsa unor fonduri care să atragă personalul către zonele rurale. “Populaţia din aceste comune nu este foarte mare, medicii nu sunt motivaţi. S-a luat măsura reducerii numărului de pacienţi înscrişi pe listele medicilor de familie. Dacă până acum, numărul mediu de persoane înscrise pe lista unui medic de familie era de 1800, acum s-a înjumătăţit, ajungându-se ca pe lista să fie înscrise 600-700 de persoane”, a precizat directorul DSP Sălaj.
Activitatea cabinetelor de medicină de familie se desfăşoară cu medici titulari, personal angajat şi colaboratorii externi. La nivelul judeţului Sălaj, potrivit datelor furnizate de Dana Cordea, director adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, sunt, în prezent, 119 medici de familie, din care 56 îşi desfăşoară activitatea în mediul urban, iar 63 în mediul rural. Personalul medical din mediul rural beneficiază de sporuri de muncă în condiţii critice. Sporurile sunt reglementate prin Ordinul Nr.163/93 din 2008 pentru aprobarea criteriilor de în