Parlamentarii au luat o pauză ca să chibzuiască mai bine.
Una dintre ultimele iniţiative ale guvernului înainte de demisia de acum câteva săptămâni a fost majorarea cu aproape 9 la sută a pensiilor, în paralel şi cu o indexare, în funcţie de inflaţie, de aproape 7 la sută. Până a ajuns iniţiativa în parlament, propunerile de cum ar trebui să fie împărţite mai bine cele peste 400 de milioane de lei, cât ar costa majorarea, s-au înmulţit vădit, aşa că deputaţii şi-au luat o pauză ca să aleagă cea mai bună formulă.
Deputaţii s-au pomenit vineri cu patru iniţiative legislative pe agendă, toate ţintind oarecum în majorarea pensiilor, domeniu extrem de sensibil într-o Moldovă unde aceste plăţi sunt printre cele mai mici în Europa.
Una din propuneri a venit de la guvern şi prevedea o majorare cu aproape 9 la sută la obișnuita indexare anuală din aprilie, care ar urma să fie în acest an de 7 procente.
Alte două propuneri au venit de la democraţi, şi o a treia de la opoziţia comunistă. A mai fost și o propunere a socialiştilor, care nu a trecut însă de comisiile parlamentare.
„Asta îmi aminteşte oarecum de un fel de… mâncărime preelectorală. Noi acuşica o să ne afişăm în faţa microfoanelor, iar oamenii aşteaptă de la noi nu vorbe, ci acţiuni”, a spus ironic la începutul şedinţei deputatul comunist Oleg Reidman.
„Guvernul a identificat vreo 400 de mln. de lei, dar văd că la împărţit banii sunt mult mai mulţi specialişti, nici nu mai ştiu câte proiecte de legi sunt…” , făcea şicane la rândul său faţă de colegii din parlament liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei bugetare.
Fracţiunile parlamentare şi-au luat o pauză ca să aleagă din cele patru proiecte sau să încerce să le unifice în unul, dar pentru că nu au reuşit, au amânat decizia pentru săptămâna viitoare. Am întrebat