Mihai Godea, deputat neafiliat in Parlamentul Republicii Moldova, a depus o motiune de cenzura la sfarsitul lunii februarie, declansand procedura de demitere a Guvernului premierului Vlad Filat, liderul PLDM.
Initiativa a venit dupa ce toate celelalte forte politice ale tarii sugerasera acelasi lucru, fara a actiona insa.
Guvernul moldovean a picat la scurt timp, in urma unei motiuni de cenzura initiata insa de comunisti. Godea considera ca, in pofida pericolului anticipatelor si nesemnarii Acordului de Asociere cu UE, Moldova avea nevoie si poate beneficia de pe urma acestei crize politice.
"Starea de fapt era un dezastru, iar prin acest dezastru guvernarea facea practic o campanie electorala gratuita Partidului Comunistilor din Republica Moldova pentru ca integrarea europeana ca proces arata monstruos pentru cetateanul de rand", spune Godea intr-un interviu acordat Ziare.com, aratand ca demiterea Guvernului Filat era necesara pentru primenirea clasei politice si reinceperea reformelor.
In opinia lui Godea, Kremlinul are de castigat de pe urma oricarei greseli a actualului Guvern, si numai o opozitie pro-europeana consolidata, "care sa propuna si sa faca presiuni pentru un ritm mai accelerat de integrare europeana, pentru o de-monopolizare autentica a economiei si pentru reforme adevarate", poate readuce Moldova pe linia catre UE.
Care este motivul pentru care ati inaintat motiunea de cenzura?
Raspunsul pe scurt: pentru a se face lumina si a se incheia blocajul politic de doua luni. Ce s-a intamplat in aceste doua luni? De la inceputul lui 2013 in Parlament toate proiectele de reforma erau blocate. Activa un Guvern, dar fiecare partid AIE isi tragea foloasele fara ca nimeni sa isi asume rezultatele guvernarii.
Pana si prim-ministrul se declara in Opozitie. In acelasi timp, Banca de Ec