Unul dintre cei mai cunoscuţi Papi în România este Sixt al IV-lea. Asta pentru că l-a numit pe Ştefan cel Mare „Athleta Christi”, „Atletul lui Christos”.
Multe din rândurile Papei sunt copleşitoare: „Niciunde vrednicia şi măreţia inimii tale nu pot fi mai nimerit preţuite, nici unei lucrări nu poate a-i urma o mai adevărată şi veşnică glorie. Lucrarea ta asupra necredincioşilor turci, vrăjmaşi comuni, săvârşită până acum cu înţelepciune şi bărbăţie au adus atâta strălucire numelui tău, că eşti în gura tuturor şi eşti lăudat cu deosebire de toţi, în unire de simţiri”. De aici pasiunea istoriografiei româneşti de a-l cita, deşi Sixt al IV-lea este cunoscut în întreaga lume pentru că sub pontificatul său a fost terminată Capela Sixtină, care îi şi poartă numele. Şi Papa Clement al VIII-lea i-a scris lui Aron Voda făcând referiri la latinitatea românilor: „Sunteţi urmaşi ai latinilor şi italienilor şi, desigur, doriţi şi voi gloria strămoşilor voştri”. Şi acelaşi Papă Clement al VIII-lea spunea despre domnitorul Mihai Viteazul că este „unul dintre cei mai viteji, puternici, valoroşi şi înţelepţi principi care trăiesc azi”. Da, ce vremuri! Suveranii Pontifi ne scriau…
Cel mai important Papă rămâne pentru România Ioan Paul al II-lea, nu doar pentru că ne-a vizitat ţara şi a denumit-o „Grădina Maicii Domnului”, ci pentru că a fost un răsăritean de-al nostru. Înţelegea prin câte suferinţe am trecut în comunism, mai ales că el pusese umărul din greu la distrugerea Cortinei de Fier. Pentru noi, românii, Papa Ioan Paul al II-lea a fost mare, enorm, pentru că s-a opus unor cercuri revizioniste. Şi erau anii aceia în care, după teoria lui Samuel Huntington din „Ciocnirea civilizaţiilor”, diverşi politologi desenau pe crestele Carpaţilor o „frontiera catolică”. A urmat Benedict al XVI-lea, un ultraconservator. Teolog enorm, poate cel mai mare în viaţă, Papa Ratzinger a f