O echipă de alpinişti români a cartografiat în premieră pe GPS un nou traseu de escaladare a munţilor Ruwenzori, din Uguanda, Africa, traseu care era odinioară plin de gheaţă, dar în prezent distrus de încălzirea globală.
Românii spun că acest lucru a fost posibil pentru că, faţă de acum opt ani, când ei făceau prima expediţie, situaţia s-a schimbat complet.
În timpul expediţiei din acest an, alpiniştii de la Asociaţia Oxigen au măsurat nivelul gheţarului Stanley, şi nu mică le-a fost surpriza să vadă că acesta s-a topit. De asemenea, românii şi au ajuns în vârful Marguerita, la o altitudine de 5.109 m.
,,Anul acesta am efectuat deja a patra expediţie pe muntele Ruwenzori şi am constatat din nou o micşorare a gheţarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Dacă în anul 2004, când am organizat prima expediţie, puteam ajunge în vârf traversând acest gheţar, anul acesta gradul mare de topire a lăsat în suspensie o scară de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o nouă rută de escaladare care este ceva mai tehnică şi este cu 40 de minute mai lunga decat vechiul traseu", a declarat alpinistul David Neacsu.
Alpiniştii spun că i-a uimit faptul că gheţarul Stanley s-a topit într-un timp aşa de scurt şi estimează că acesta se va topi complet în următorul deceniu.
„Efectuarea acestei expediţii este semnalul nostru de alarmă, este îndemnul nostru către toţi oamenii de a proteja mediul inconjurător. Viteza de topire a gheţarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului încălzirii globale. În următorii 10-15 ani estimăm că gheţarul Stanley se va topi complet şi cu siguranţă nu va fi singurul. Principala cauză sunt activităţile noastre şi cu siguranţă, soluţia este tot în mâinile noastre", a spus Sorin Delivasile, preşedintele Asociaţiei Oxigen.
Munţii Ruwenzori sunt un lanţ muntos s