Din cauza vântului puternic un nor de praf s-a ridicat sâmbătă după-amiază din depozitul de cenuşă al Termocentralei de la Halânga, care furnizează agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin. La Termo Halânga se lucrează de patru ani la o investiţie de stopare a poluării, care nu a fost însă finalizată nici până acum.
Localităţile afectate sunt Halânga, Răscoleşti, Dudaşul Cerneţiului, Cerneţi şi Piatra Albă. Localnicii se plâng că ori de câte ori bate un vânt mai puternic ori este ceaţă, un nor de praf le acoperă total gos¬podăriile. Locuitorii din Halânga spun că se tem pentru sănătatea lor din cauza prafului inhalat.
Problema poluării de la Termocentrala de la Halânga este una veche şi în cazul în care nu va reuşi să finalizeze investiţia la instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii există riscul ca Uniunea Europeană să activeze clauza de salvgardare. Autorizaţia integrata de mediu a unităţii a expirat la sfarsitul anului 2008, dar termocentrala a primit din partea Ministerului Mediului o dispensă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Evaluată iniţial la aproape 140 de milioane de lei, instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii de la Termocentrala de la Halânga a sărit la nu mai puţin de 361,3 milioane de lei. Investiţia a fost programată a se derula pe o perioadă de trei ani, execuţia lucrărilor demarând în 2009 şi urmând a fi terminată în 2012.
Dar lucrările sunt întârziate. Oficialii RAAN au spus că ea a fost întârziată din cauze “obiective, date de caracterul ei de investiţie nouă, care nu a mai fost realizată în ţară, având concepţie cehă”. Mai mult decât atât, potrivit RAAN, spulberarea cenuşii din depozit va putea fi eliminată după circa 1,5-2 ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei, perioada necesară pentru acoperirea completă a suprafeţei depozitului de circa 150 de hectare cu zgură ş