Pentru a ieşi puţin din peisajul românesc, „BBC Good Food“ propune una dintre reţetele de post din India: plăcinta cu cartofi, ce poate fi preparată în Postul Paştelui. Uşor de preparat, această plăcintă poate fi servită fierbinte, caldă sau chiar rece, gustul ei rămânând la fel de special.
Ingrediente (pentru şase porţii):
- 700 de grame de cartofi feliaţi
- 400 de grame de cartofi dulci, feliaţi
- o ceapă tăiată
- o lingură de ulei de măsline
- o linguriţă de seminţe de chimen
- doi căţei de usturoi pisat
- un ardei iute roşu, tăiat fin
- o bucăţică de ghimbir ras
- un vârf de cuţit de boia dulce
- 200 de grame de mazăre
- sucul de la o lămâie plus câteva feliuţe pentru servit
- puţin coriandru sau pătrunjel verde tăiat
- 25 de grame de margarină
- un pachet de foitaj
- o jumătate de linguriţă de seminţe de mac pentru decor
Cartofii se pun în apă sărată şi se fierb. Între timp, căliţi ceapa în ulei până se înmoaie, adăugaţi seminţele de chimen şi, după un minut, şi usturoiul, ardeiul iute, ghimbirul şi restul de condimente. Mai gătiţi încă 2-3 minute apoi opriţi aragazul şi amestecaţi şi cartofii şi mazărea, sucul de lămâie şi coriandrul.
Încingeţi cuptorul. O parte din foitaj se pune pe fundul unei tăvi. Ungeţi cu puţină margarină fiecare foaie şi apoi turnaţi umplutura. Pliaţi marginile rămase peste umplutură şi acoperiţi cu o altă bucată de foitaj.
Faceţi câteva găuri pe suprafaţa plăcintei cu o scobitoare. Presăraţi seminţele de mac şi băgaţi la cuptor pentru 40-45 de minute, până când aluatul se face auriu. Plăcinta se serveşte caldă sau la temperatura camerei, alături de câteva feliuţe de lămâie.
Poftă bună!