În ciuda inflației ridicate, dobânzile vor continua să scadă, iar variațiile cursului de schimb să se amplifice. Speranţele reducerii inflaţiei se leagă doar de producţia agricolă
În martie, se împlinește un an de când dobânda de politică monetară practicată de BNR rămâne neschimbată, la nivelul de 5,25%, nivel care, după toate probabilitățile, va fi păstrat încă o perioadă bună de timp.
Ținta de inflație a fost ratată în 2012 și probabil va fi ratată și în 2013, chiar dacă deviația față de interval va fi mult mai mică decât în anul precedent. Proiecţia Băncii Naţionale privind rata inflaţiei în 2013 rămâne de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al creşterii preţurilor de consum de 3,2%.
Pentru luna februarie, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că preţurile de consum şi-au temperat ritmul de creştere în februarie, la 0,34%, faţă de un avans de 1,34% în primă lună a anului, iar rata anuală a coborât de la 5,97%, maximul ultimului an şi jumătate, la 5,65%.
Chiar dacă de mai bine de jumătate de an dobânzile la depozitele populației sunt real negative, BNR nu va umbla la dobândă nici pentru a o crește, nici pentru a relaxa politica monetară ca să contrabalanseze politica fiscală. Economiștii principalelor bănci comerciale sunt de părere că, în ședința din 28 martie, banca centrală va păstra dobânda la nivelul de 5,25%. „Anticipăm ca inflația se va menține ridicată în prima parte a acestui an, între 5% și 6%, în contextul exercitării unei influențe nefavorabile a factorilor de natura ofertei (creșterea accizelor, a unor prețuri reglementate și menținerea ridicată a unor prețuri volatile), după care va decelera în a doua parte a anului. Pe de altă parte, deficitul de cerere se va menține, determinând încetinirea inflației de bază de la nivelul actual de 3,1%“, spune Florentina Cozmâncă, economist-șef RB