Anul 2013 va fi pentru sistemul sanitar un an deosebit de important, in care se vor stabili modificarile legislative, dupa care, in anii 2014-2016 vor fi implementate aceste modificari pe care le gandesc acum guvernantii. De altfel, chiar ministrul Nicolaescu a anuntat acest lucru.
Privind noul contract cadru, oficialii sistemului sanitar au anuntat ca a fost construit pe bugetul deja aprobat, care nu mai poate fi modificat. Cei spre care se vor indrepta anul acesta mai multe fonduri sunt medicii de familie. Asta dupa ce oficialii sistemului sanitar au constatat ca cele mai multe fonduri se consuma in sistemul spitalicesc, acolo unde se cheltuie si cel mai mult. “Trebuie sa schimbam mentalitatea omului de a se indrepta numai spre spital si trebuie sa construim un sistem bazat pe medicina de familie si cea din ambulator”, au anuntat oficialii din Ministerul Sanatatii.
Din aceste considerente, anul acesta Contractul Cadru prevede o crestere cu 10% a finantarii pentru medicina de familie, astfel incat acest sector sa poata juca rolul de “poarta de intrare” in sistemul medical. Tot in ceea ce priveste medicina primara, este prevazuta reducerea numarului minim de pacienti de pe lista medicilor de familie, de la 1000 la 800, astfel incat acestia sa aiba mai mult timp pentru cosultul de specialitate al pacientilor, iar medicii tineri de familie sa reuseasca sa gaseasca loc pe piata atunci cand finalizeaza rezidentiatul.
De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta s-a mai hotarat cresterea finantarii pentru unele componente din sistem, dupa cum urmeaza: cresterea cu 51% a finantarii pentru medicina de ambulator; cresterea cu 40, 5% a finantarii pentru centrele multifunctionale; cresterea cu 64% a finantarii pentru ingrijirile medicale la domiciliu astfel incat pacientii sa poata beneficia si la domiciliu de o parte din ingrijirile de care benefici