La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă: Valentina Ursu de vorbă Alexandru Oleinic, Doru Petruţi şi cu locuitori din s. Giurgiuleşti.
În această săptămână, a fost publicat raportul privind evoluţia situaţiei din Republica Moldova şi apropierea ţării de valorile europene. Sunt menţionate capitole unde s-au înregistrat progrese considerabile, dar şi s-a atenţionat asupra unor carenţe în mai multe domenii. Şi ambasadorul William H. Moser a dat asigurări că Statele Unite ale Americii vor susţine Republica Moldova, pe calea reformelor care au drept scop modernizarea ţării şi apropierea de Uniunea Europeană. De ce nu trebuie de spus adio UE?
Prin intermediul raportului de progres al Politicii Europene de Vecinătate, dat publicităţii în această săptămână, se atrage atenţia asupra majorităţii domeniilor cheie şi a problemelor cu care se confruntă Republica Moldova şi, bineînţeles, a problemelor care se regăsesc în agenda de reforme a ţării. Ceea ce e scris în raport e în consonanţă cu vocea poporului. Despre şansa eurointegrării am discutat cu oameni întâlniţi ocazional la Giurgiuleşti.
Europa Liberă: Cum vedeţi acest parcurs european?
- „Este un parcurs foarte îndelungat, fiindcă e instabilitate politică la noi în ţară.”
Valentina Ursu x Valentina Ursu Europa Liberă: Trebuie Moldova să ajungă în UE?
- „În principiu, da. Dar nu văd posibilităţi de ajunge, mă refer la acei care ne guvernează.”
Europa Liberă: Cine guvernează?
- „Haita, care caută să tragă cenuşă la turta proprie. Gata...”
Europa Liberă: Dar în cine aveţi încredere că ar putea să ducă Moldova în UE?
- „Nu, nu, nu am. La ziua de azi, nu am. Eu îndeobşte mă gândesc cui trebuie partidele.”
Europa Liberă: Fără partide nu e democraţie.
- „Ce fel de democ