Nan Jing, cel mai vechi „chinezesc” din Capitală, de la parterul hotelului Minerva, de pe Lascăr Catargiu, fost Ana Ipătescu, s-a născut în ’78, după o vizită a lui Ceauşescu la tovarăşul Mao, în China. A fost un fel de schimb cultural la care chinezii au participat cu patru bucătari de top ai Chinei comuniste. Azi, Chef e Zang Yong, chinez din Beijing.
O bericică Tsing Tao, la 12 lei, a dat startul unui festin chinezesc. O salată de tofu uscat cu frunze de ţelină, urechi de lemn – un fel de păstrăvi de fag, usturoi, ulei de susan şi Goji – fructul tinereţii, primăvăratecă şi bună pentru diabetici, a costat 16 lei. Patru fluturaşi crocanţi cu creveţi – un fel de gujoane artistice cu aluat combinat cu vin de orez, piper, ou şi ulei, la 24 de lei, combinaţi strategic cu un set de triunghiuri echilaterale, tot crocante, un fel de colţunaşi prăjiţi cu carne de porc, ceapă verde, ghimbir şi sos de chilli, la 17 lei, cu sosurile clasice chinezeşti, ne-au făcut sete.
A stins-o o supă de creveţi cu alge marine, castraveţi, ceapă verde, ou, zeamă de pui şi ulei de susan. Ieftină, la 9 lei! Niscaiva creveţi cu legume în care crustaceele sunt amestecate cu brocoli, conopidă, ţelină, urechi de lemn ş.a.m.d., la 48 de lei porţia a avut efect afrodisiac. Iar o văcuţă cu numărate legume şi tot atâtea arome date de un mix picant de cinci condimente, la 45 de lei, a cerut repede ceva dulce. O prăjitură Palmye, nonchinezească, la 19 lei, a pus capac. Că era să dăm în clocot!
„Gătesc specialităţi cantoneze, din Hong Kong, Shanghai, Sichuan, Beijing şi, evident, Nan Jing!”.
ZANG YONG, bucătar din Pekin, la Nan Jing
CITEȘTE AICI toate articolele din seria ”De veghe prin cărciumi”!
ACUM ȘI PE FACEBOOK!
Dacă ți-a plăcut această rubrică, poți să rămâi în contact direct cu autorul și să afli toate noutățile DIRECT pe contul tău de FACEBOOK. Intră p