* pacienţii vor plăti o sumă modică, cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă * taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital * cuantumul coplăţii va fi stabilit de fiecare unitate sanitară în parte
Amânată în repetate rânduri, coplata va intra în vigoare din aprilie, după cum au anunţat surse oficiale din Ministerul Sănătăţii, citate de presa centrală. Pacienţii vor plăti o sumă modică, cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă. Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.
Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului. Cuantumul coplăţii va fi stabilit de fiecare unitate sanitară în parte, cu avizul consiliului de administrare al spitalului. Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Vor fi şi categorii exceptate de la coplată: internările în regim de urgenţă, pacienţii cu boli cronice care se internează de mai multe ori pe lună din cauza patologiei, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii şi persoanele cu handicap, după cum a precizat ministrul Eugen Nicolăescu. Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
Contractul-cadru mai prevede că medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţi