Pentru a va apuca de gradinarit, trebuie sa plecati de la aprovizionarea cu seminte si celelalte materiale necesare. De obicei, legumicultorii apeleaza la materialele care le au în jurul casei (pahare de unica folosinta, ladite, tavite din plastic, etc.).
Semanarea semintelor trebuie calculata în functie de perioada estimata pentru plantarea în camp sau în solar, de regula, pentru zona Iasului, sfârsitul lunii aprilie – prima decada a lunii mai. Un rasad bun pentru plantat se obtine în general la 55-60 de zile (calculate de la semanat). Pentru început trebuie sa alegem spatiul unde vrem sa producem rasadurile, tinând cont în primul rând de posibilitatea de a asigura o cantitate cat mai mare de lumina, dar si o temperatura constanta de 25 – 27 grade ziua si 15 – 20 grade noaptea.
Nu orice samânta poate da un rasad de calitate. Un rasad bun se obtine dintr-o samânta viguroasa, procurata dintr-o sursa sigura (magazine de specialitate care va da certificat de calitate). Oricare ar fi sursa, semintele trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
- sa provina din soiuri valoroase si adaptate conditiilor în care doriti sa le plantati;
- sa fie libere de boli (semintele provenite dintr-o cultura bolnava vor transmite boala mai departe, daca nu sunt tratate).
- sa aiba putere mare de germinare.
Daca aveti samânta de la prieteni sau din gradina propie va recomand sa dezinfectati semintele. În multe cazuri, bolile tomatelor sunt rezultatul folosirii de seminte infestate, care pot fi purtatoare de fungi, bacterii sau virusuri. Prin urmare, decontaminarea semintelor este o necesitate. Se presupune ca semintele cumparate din raioanele specializate sunt deja dezinfectate. Pentru dezinfectia semintelor de tomate acasa puteti folosi urmatoarea metoda:
- semintele, introduse intr-un saculet de tifon, sunt scufundate pentru 30 de minute în a