Norman Manea, Radu Aldulescu, Lucian Dan Teodorovici sunt doar câteva dintre numele scriitorilor cărora Le Monde le dedică ample articole în dosarul despre autorii prezenţi la Salonul de Carte de la Paris, unde România este ţară invitată de onoare.
Salonul de Carte de la Paris se desfăşoară între 22 şi 25 martie. Cu această ocazie, prestigioasa publicaţie Le Monde a dedicat un amplu dosar autorilor români prezenţi la eveniment.
În "Libres comme jamais : la nouvelle génération des écrivains roumains /Mai liberi ca niciodată : noua generaţie de scriitori români"), Le Monde dialoghează cu autorii autohtoni Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu şi Adina Rosetti şi pune în context evoluţia literaturii române de după căderea comunismului în România.
"La Iaşi, în nordul ţării, Dan Lungu este directorul Muzeului Literaturii Române, o instituţie destul de conservatoare, pe care autorul se străduieşte să o «deschidă» şi să o reformeze", începe acest articol Le Monde.
Dan Lungu are trei romane traduse în Franţa, la Jacqueline Chambon- "Raiul găinilor /Le Paradis des poules","Sunt o babă comunistă /Je suis une vieille coco" şi "Cum să uiţi o femeie/Comment oublier une femme". Născut în 1969, Dan Lungu a cunoscut "ambele lumi - România de dinainte şi cea de după 1989. Şi, în calitate de scriitor, este conştient de faptul că majoritatea volumelor pe care le semnează ar fi fost de negândit, dacă nu «imposibile» sub vechiul regim. Dar literatura română se dezvoltă în ritm accelerat, după anii 2000", scrie publicaţia franceză.
"Într-un deceniu, multe lucruri s-au schimbat (...) acum există mai mulţi scriitori tineri ca în trecut", a declarat Dan Lungu pentru Le Monde.
Lungu apreciază că printre numele reprezentative ale noii generaţii de autori se numără fără îndoială Lucian Dan Teodorovici şi Adina Rosetti. Teodorovici, în vârstă de 37 de ani, es