Fostul dictator a deţinut recordul mondial o perioadă de zece ani cu un trofeu la coarne de cerb obţinut în 1980, în munţii Vrancei
Un cerb carpatin, vânat chiar la Soveja şi cu care a obţinut 261,7 puncte, se află la muzeu la Posada .
"Ceauşescu a vânat mult timp şi la Soveja. Are acel trofeu de coarne de cerb cu record mondial. Un astfel de trofeu face şi 10.000 de euro. Dar trofeele sunt patrimoniu naţional şi nu se vând. Fiecare trofeu are o lege a lui", spune Gabriel Burghelea de la departamentul de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Focşani.
Potrivit revistei Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, istoria acestui cerb se leagă de paznicul de vânătoare Ion Mărăştean din Soveja. A fost un trofeu dobândit greu, după trei ani de urmărire, aşa cum ar trebui vânat un record mondial. Pentru “cerbul cu coarne de aur”, Ceauşescu a venit de trei ori la vânătoare. Animalul era numit “Guguştiucul”, pentru că avea un glas frumos.
„În 1977, Inspectoratul Silvic a raportat cerbul la Bucureşti. Ceauşescu vâna la Prahova, dar a hotărât pe loc să vină la Soveja. Ajuns în pădure, la observator, Ceauşescu dă mâna cu pădurarul şi zice:”Omul pădurii, unde-i cerbul?”. “Tovarăşe, cerbul este în parcela 46, pană la ora 18, sade nemişcat acolo”. Pădurarul a luat-o înainte, urmat de Ceauşescu, ministrul Patilinet şi aghiotantul. Ceauşescu era supărat pe autorităţi, pentru lipsa de amenajare a terenului. Toată lumea tace desigur. S-a lăsat cu schimbări, inclusiv ministrul Vasile Patilinet. Dar pe pădurar nu era supărat. La plecare a vrut să-l ia cu maşina, dar acesta i-a zis că aici, în pădure, este locul său de muncă. Ceauşescu a încheiat:”La revedere şi pe altă dată!”.
În 1978, Ceauşescu nu a venit. A încercat din nou în 1979, dar cerbul i-a jucat festă.
A dat Dumnezeu şi cerbul a ieşit sănătos din iarnă următoare. Ion Mărăştea