Oamenii se tem de întuneric, iar asta nu este o noutate. Din cauza imaginaţiei, obiectele par să ia altă formă şi tot ceea ce ştiam se transformă în lipsa luminii. Cercetătorii consideră că această teamă s-a „implantat“ în ADN-ul nostru, odată cu evoluţia speciei. Peste 15% din copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani menţionează întunericul printre principalele lor temeri.
„Daily Infographic“ a prezentat motivele pentru care suntem atât de speriaţi de întuneric.
De unde provine frica?
Când o teamă firească devine intensă, persistentă şi iraţională, se dezvoltă în fobie. Nictofobia este unul dintre termenii folosiţi pentru a descrie frica severă de întuneric.
Potrivit unor experţi, această teamă datează încă de pe vremea strămoşilor, care se temeau că vor fi atacaţi de prădătorii nocturni. 60% din oamenii atacaţi de lei au căzut victime între orele 18 şi 21.45 , relevă un studiu realizat între anii 1988 şi 2009 asupra a 474 de locuitori din Tanzania.
În timp ce simţurile animalelor nocturne s-au dezvoltat pentru a compensa lipsa de lumină, oamenii au rămas la fel de neputincioşi în faţa întunericului.
Teama copiilor
Frica se manifestă îndeosebi la copiii cu vârsta cuprinsă între patru şi şase ani. S-a constatat că după ce aceştia împlinesc nouă ani, teama începe să dispară treptat.
Sigmund Freud spunea că această frică are legătură cu anxietatea provocată de separare şi cu absenţa mamelor noastre. „Suferinţa simţită în întuneric este convertită în teama de întuneric“, a scris el.
Cu toate acestea, nu numai copiii experimentează această frică, existând cazuri în care ea persistă chiar şi în perioada de maturitate.
Conform unui studiu efectuat pe 93 de studenţi, adulţii care se confruntă cu insomnia pot fi speriaţi de întuneric. Participanţii au fost puşi să asculte un sunet puternic în căşti, în timp ce st