Ursul Lache era vedeta restaurantului cu acelaşi nume acum 40 de ani. Era mare amator de bere, iar braşovenii care veneau la terasă în Poiana Braşov îi cumpărau câte o halbă. Legenda spune că ursul ar fi băut o cistern de bere cât timp a stat în cuşca de la restaurant.
Legenda lui Lache spune că s-ar fi născut într-o grădină zoologică din Oradea, de unde ar fi fost adus în Poiană în anii ’70. Tatăl lui a fost un urs imens adus de la Circul „Globus” iar mama a fost capturată în Carpaţii Orientali. Din împerecherea celor doi au rezultat cei mai mari urşi care au existat în România în ultimii 100 de ani. Pentru că era bland, Lache a ajuns în Poiana Braşov, scrie casasfatului.ro
În vremurile acelea, Nicolae Ceauşescu prinsese gustul vânătorilor. Orgolios, Ceauşescu făcuse din România fondul lui de vânătoare. În 1974, a interzis străinilor să mai vâneze în România. Doar cei din aparatul de partid şi de stat mai aveau voie. Şi asta după ce un francez a obţinut un trofeu mondial cu un cerb vânat în 1969, în munţii Vrancei. Nemulţumit că, la o expoziţie mondială, Iosip Broz Tito, dictatorul sârbilor, a obţinut aceeaşi performanţă la urs şi Todor Jivcov, conducătorul Bulgariei, la cerb, Ceauşescu a decis să împuşte doar el cele mai frumoase exemplare mai scrie casasfatului.ro.
Astfel Lache a fost dus în Harghita şi pus la îngrăşat ca să fie mai mare decât ursul lui Tito. În 1978 Lache şi-a găsit sfârşitul, iar Ceauşescu a depăşit recordul lui Tito. Astăzi blana lui Lache, care a înregistrat 687,79 puncte, cele mai multe din lume, pentru un trofeu de acest fel, este expusă la Muzeul Cinegetic din Posada.