Primarul Buzăului şi mai marii din Buzău ai Partidului Comunist Român au trăit în 1976 cele mai cumplite emoţii din viaţa lor, înaintea vizitei lui Nicolae Ceauşescu în oraş. Tocmai amenajaseră platoul din centru cu dale din marmură şi granit, o ambiţie locală, şi nu ştiau cum să o ferească de privirile celui mai iubit, pentru că acesta nu era de acord la vremea aceea cu folosirea materialelor scumpe.
Platoul din centrul Buzăului reproduce, din plăci de granit şi marmură, modelul de pe iile populare din zona Buzăului. Fostul primar al Buzăului din perioada 1970-1978, Gheorghe Milu, povesteşte cum a construit centrul oraşului, de unde a procurat materialele şi cum i-a ascuns aceste lucruri lui Nicolae Ceauşescu.
Milu spune că amenajarea cu granit şi marmură a rezultat din ambiţia câtorva buzoieni de a face în centrul oraşului o adevărată operă de artă. "La Bucureşti aveam un vicepreşedinte al Capitalei, Nicolae Iordache se numea, născut la Joiţa, la noi, în judeţul Buzău. Mai aveam un prieten, Ionescu, care a fost director la IPIC CF şi apoi ministru la Căile Ferate Bucureşti. Împreună cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Sârbu, am trecut, în 1972, la proiectarea acestei pieţe", îşi aminteşte Gheorghe Milu.
Înainte de a începe construcţia propriu-zisă, edilul a dispus pregătirea terenului iar pentru acest lucru a adus cei mai buni specialişti din ţară. S-a nivelat terenul şi s-a turnat pietriş pentru că solul era mlăştinos, după care a fost ales modelul care ar fi trebuit să apară pe platoul pieţei.
S-a folosit granit din soclul statuii lui Stalin
Constructorii aveau nevoie de zeci de tone de marmură şi granit, materiale aproape imposibil de găsit pe piaţa românească la momentul respectiv. Aşa s-a ajuns să fie folosit granitul de Moscova, din soclul statuii lui Stalin, c