Aşa-numita Republică Rădăuţi nu se dezminte nicicum, iar instanţele de judecată au fost solicitate să pună capăt unor abuzuri care durează de mai multe luni de zile. La mijlocul lunii ianuarie, primarul Aurel Olărean şi secretarul Primăriei Rădăuţi, Haralambie Hirghiligiu, au fost chemaţi în judecată pentru a fi obligaţi să respecte legea. Mai exact, cei doi erau acuzaţi că nu au întreprins demersurile necesare pentru a valida trei consilieri din partea USL. Mai mult, primarul Olărean este şi cel care trebuia să iniţieze o hotărâre de Consiliu Local pentru constatarea încetării mandatului de consilier al lui Nistor Tătar, lucru pe care l-a ignorat vreme de jumătate de an.
„Nistor Tătar a demisionat din funcţia de consilier local încă din data de 06.07.2012, dar nici până în prezent Consiliul Local al municipiului Rădăuţi nu a luat act de vacantarea postului, şi să valideze altă persoană în funcţia de consilier local, refuzând să aplice dispoziţiile legale mai sus menţionate. Faţă de situaţia creată, au fost efectuate demersuri şi la Prefectura judeţului Suceava, această instituţie punând în vedere Consiliului Local al municipiului Rădăuţi să aplice şi să respecte dispoziţiile legale”, se arăta în plângerea înregistrată la Tribunalul Suceava.
După câteva termene de judecată, procesul s-a încheiat, iar magistraţii au decis că plângerea celor de la USL, semnată de preşedinţii a trei formaţiuni politice, PSD Suceava, PNL Suceava şi PC Suceava, este întemeiată. Ca atare, soluţia a fost următoarea: „Obligă pârâtul Primarul Municipiului Rădăuţi să iniţieze un proiect de hotărâre privind constatarea încetării mandatului de consilier local al domnului Nistor Tătar înscris pe listele USL la alegerile locale din 10.06.2012 pentru Consiliul Local Rădăuţi şi declararea ca vacant a postului de consilier local deţinut de acesta. Obligă pârâtul Consiliul Local