Mii de persoane au participat sâmbătă la Ostermarkt, Târgul de Paşte al saşilor bistriţeni, ajuns la cea de-a 11-a ediţie, ocazie cu care şi-au putut cumpăra diverse produse de artizanat, ouă încondeiate sau chiar iepuri vii.
La Ostermarkt au venit peste 30 de meşteri populari care au adus turtă dulce, colaci secuieşti, miere, curele, costume populare, opinci, ceramică, sticlărie, ouă încondeiate, ouă cu mărgele, căsuţe şi ceasuri din lemn, feţe de masă pictate cu pui şi ouă, dar şi împletituri din nuiele, pietre semipreţioase, bijuterii, accesorii handmade, icoane, pitici pentru grădină, coşuleţe cu iepuraşi şi pui.
De asemenea, Reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă (FCPAMR) "Petru Rareş" din Bistriţa au venit pe pietonal cu iepuri şi păsări.
După intonarea imnurilor de stat ale României şi Germaniei, a avut loc o binecuvântare ecumenică din partea preoţilor din toate confesiunile de la Bistriţa, apoi au vorbit primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi oaspeţi din Germania, de la asociaţiile saşilor.
Imediat după aceea, a început o paradă a portului popular, la care au participat ansamblul Forumului German din Reghin, ansamblurile de dansuri săseşti din Sighişoara şi Codlea, "Regenbogen" din Bistriţa, "Edelweis" din Vişeul de Sus, "Gute Laune" din Satu Mare, "Gemeinsam" din Satu Mare, "Korona" din Braşov, "Sonnenschein" din Târgu Mureş, "Banat Ja" din Arad, fanfara "Armonia" din Târnăveni, care apoi au susţinut spectacole pe o scenă amplasată în aer liber pe pietonalul din centrul istoric al Bistriţei.
Organizatorii au fost Primăria Bistriţa, Forumul Democrat al Germanilor Bistriţa-Năsăud, Centrul Cultural Municipal şi Biserica Evanghelică.
Potrivit recensământului din 2011, în judeţul Bistriţa-Năsăud mai trăiesc 281 de etnic