Casa din Cluj unde istoricii spun că s-a născut Regele Matia Corvin găzduieşte pentru încă două săptămâni expoziţia numită „Herta Müller - Cercul drăcesc al cuvintelor“, organizat de Institutul Goethe. Aceasta cuprinde imagini din tinereţea scriitoarei, fotografii nemaivăzute cu diploma de BAC, cu blocul unde locuia în Timişoara, cu ea scriind în gara din Timişoara.
„Straniu acest arc de cerc care se întinde de al copilul care păzea vacile în vale şi până aici, la primăria din Stockholm. Aici şi acum (ca de atâtea ori) stau eu alături de mine. Am mers la liceu, la oraş, împotriva voinţei mamei mele. Ea vroia să ajung croitoreasă în sat. Ştia că oraşul mă va corupe. Şi chiar m-a corupt. Am început să citesc cărţi. Satul îmi părea tot mai mult o ladă în care te naşti, te căsătoreşti, mori“, astfel şi-a început Herta Muller discursul la acordarea premiului Nobel pentru literatură.
Despre acel copil şi transformarea lui într-o scriitoare care a luat cel mai titrat premiu în literatură din lume, Nobelul, „vorbeşte“ mai multe, prin imagini inedite şi fragmente de texte semnate Herta Muller, expoziţia de la Casa Matei din Cluj-Napoca, manifestare intitulată „Herta Muller şi cercul drăcesc al cuvintelor“.
La vernisajul evenimentului au fost prezenţi apropiaţi ai scriitoarei - Ernest Wichner, un bun cunoscător al operei şi vieţii ei, şi Corina Bernic, traducătoare a textelor Hertei Müller, apărute la Editura Humanitas.
Ernest Wichner a povestit cum i-a refuzat Herta Müller pe securiştii care îi propuneau să dea note informative: „N-am caracter!“.
Scurtă biografie
Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, a absolvit liceul Nikolaus Lenau şi studiat germanistica la Universitatea din Timişoara. Prietenia cu membrii „Grupul de Acţiune Banat“, format din scriitori şi studenţi de etnie germană, care aveau o atitudine