Un studiu al Fundaţiei Bill & Melinda Gates realizat în 17 ţări europene, printre care şi România, arată că importanţa bibliotecilor publice pentru români a crescut şi este similară cu cea europeană. Studiul arată că 61% dintre români consideră că biblioteca publică îndeplineşte nevoile comunităţii, situând România printre procentaje similare cu ale unor ţări precum Finlanda, Danemarca, Spania şi Belgia.
2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice în ziua de azi. Cu un procentaj considerabil, 64%, românii consideră că biblioteca publică are nevoie de finanţare suplimentară, media europeană fiind de 40%.
Acest lucru ar remedia problemele cu care se confruntă bibliotecile din România legate de fondul insuficient de carte, spaţiu, personal sau tehnologie modernă de acces la informaţiei, arată un studiu comandat de Fundaţia Bill&Melinda Gates.
Acesta a fost realizat în perioada octombrie -noiembrie 2012 şi a vizat modul în care sunt utilizate bibliotecile publice şi ce impact au în viaţa de zi cu zi.
A cuprins 17.800 respondenţi din 17 ţări din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Anglia.
Concluzii în România: sunt tot mai mulţi români care frecventează bibliotecile; activităţile şi serviciile oferite de bibliotecă sunt mai variate; accesul la informaţie a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet.
61% dintre români consideră că biblioteca publică îndeplineşte nevoile comunităţii, situând România pe locul 5, după ţări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) şi Belgia (62%). În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că şi-au rezolvat cel puţin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.
România co