Cei trei candidaţi la şefia PDL trebuie să-i convingă pe delegaţi să-i voteze nu cu discursuri, ci cu propuneri concrete care privesc reorganizarea PDL-ului. Un PDL aflat în scădere în ultimele sondaje de opinie şi ajuns la 14%.
Aflat în fruntea partidului până acum, Vasile Blaga le promite democrat-liberalilor un PDL în care va domni disciplina. „Diversitatea de opinie politică cu privire la viaţa internă a PDL este încurajată în interiorul partidului şi este descurajată în manifestările sale în afara partidului”, avertizează Blaga în moţiunea sa. Pe scurt, militărie. O viziune pe care Blaga a avut-o şi în 2011, şi în 2012, când a devenit preşedinte de partid. Numai că sub conducerea sa „armata” nu a dovedit spirit combativ.
Blaga îşi propune ca obiectiv aducerea partidului la putere după alegerile din 2016. Cât priveşte alegerile prezidenţiale, Blaga plănuieşte doar „susţinerea unui candidat puternic în alegerile prezidenţiale din 2014”, nu şi victoria. Contracandidatele sale l-au acuzat că şi-a construit moţiunea copiind paragrafe întregi din cele cu care a candidat în 2011 şi în 2012, deşi partidul este acum în opoziţie.
Un PDL modern, viu
De partea cealaltă, Elena Udrea îşi propune împrospătarea efectivului de partid. Pregătirea unor tineri care să ajungă în viitorul Parlament şi cooptarea generaţiei de 40 de ani, căreia i-a venit vremea să decidă în politică, sunt puncte de bază în proiectul Elenei Udrea. „De modul în care vom şti să ne reconectăm la această generaţie, depinde viitorul nostru ca partid, pentru că aici se află nucleul în jurul căruia trebuie să ne construim suportul electoral”, arată fostul ministru al Dezvoltării.
Udrea îşi doreşte un partid mai flexibil şi care să reacţioneze mai rapid la evoluţiile politice. PDL trebuie să ţină cont de noua organizare administrativă a României, drept pentru care ea propune o conducere