România este o ţară bolnavă. O arată statisticile, care spun că un sfert din bolnavii de tuberculoză din Europa sunt în ţara noastră, care conduce în top cu o medie de 79 de bolnavi la suta de mii de locuitori. În Cluj-Napoca lucrurile stau puţin mai bine, incidenţa tuberculozei este de doar 35 de bolnavi la 100.000 de locuitori. Astăzi este ziua internaţională de luptă împotriva tuberculozei.
A fumat timp de 30 de ani, şi acum suferă de cancer şi de tuberculoză. Este povestea tristă a unui clujean internat acum la Spitalul Leon Danielo.
"Am fumat 30 de ani. Din 1982 am oprit fumatul de tot, n-am mai tras un fum de ţigară şi iacătă că după atâţia ani, zeci de ani, boala a venit, dar a venit puternic", spune Ioan H. "Eu am crezut că e vorba de o răceală".
Fumatul este unul dintre principalii factori de risc în cazul tuberculozei, iar bărbatul se pronunţă acum împotriva acestui obicei nesănătos.
Un alt bolnav de TBC internat la Cluj îi sfătuieşte pe tineri să aibă grijă de sănătatea lor.
"Să nu fumeze, să aibă grijă de ei, afectează mult, să se ducă la doctor din timp, dacă nu - se agravează boala", spune Petru D.
Principalii factori de risc ai tuberculozei sunt consumul de alcool, fumatul, condiţiile de igienice de trai şi, mai nou, stresul.
"În judeţul Cluj, incidenţa tuberculozei a scăzut mult în ultimii zece ani de la 120 de pacienţi la 100.000 la 40 de pacienţi la 100.000 de locuitori, iar în municipiul Cluj Napoca suntem la 35 de pacienţi la 100.000", spune directorul spitalului "Leon Daniello", Vasile Mureşan. "Suntem pe o pantă descendentă şi am avut puţini copii bolnavi de TBC. Numai cinci bolnavi din judeţul Cluj s-au îmbolnăvit de TBC".
Medicii de la Spitalul "Leon Daniello" din Cluj au aniversat vineri Ziua Mondială de Luptă împotriva tuberculozei.
Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorand Ersek