Prima zi a Salonului de Carte de la Paris, unde România a fost reprezentată de 70 de scriitori, a fost preserată cu numeroase evenimente: de la prezenţa preşedintelui francez François Hollande la protestele unor tineri studenţi români care au acuzat ICR că nu mai finanţează cultura, blamând conducerea şi pentru absenţa unor nume importante din literatura română contemporană.
Reacţiile nu au întârziat să apară după manifestaţia tinerilor ca urmare a refuzului unor mari nume româneşti de a participa la Salonul de Carte de la Paris de anul acesta: Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara.
Institutul Cultural Român (ICR) declară, într-un comunicat de presă, deschiderea Salonului de Carte de la Paris, drept „un succes al culturii române", afirmând că artiştii - protestatari, care purtau măşti cu marii scriitorii absenţi, erau sub "influenţa alcoolului".
Ulterior, Nicolae Manolescu, critic literar şi ambasadorul României în Franţa pe lângă UNESCO, a catalogat protestele tinerilor de la deschiderea de joi seară, de la Salonul de Carte de la Paris, ca fiind „neserioase“ şi cu un „caracter foarte politic“.
Ce s-a întâmplat la Salon, corespondenţă pe blogurile adevarul.ro
Jurnalista Cristina Hermeziu a scris, în exclusivitate pe blogul său de pe adevarul.ro, că „un grup de artişti români din Paris au făcut un performance – protest în mijlocul mulţimii de la stand: şi-au acoperit feţele cu chipurile fotografiate ale celor patru absenţi şi au împărţit tracturi pe care scria:
„ICR OFFF este un manifest împotriva actualei politici culturale şi a conducerii Institutului Cultural Român. Grupul nostru de artişti din Franţa denunţă: politizarea culturii româneşti (...) absenţa lui Cărtărescu, Pleşu, Djuvara, Liiceanu, Goma, H. Muller la Salonul cărţii de la Paris unde România este ţară invitată.”
@N_