Parlamentul cipriot, reunit în sesiune extraordinară, a adoptat vineri noapte noi măsuri pentru controlul capitalului şi restructurarea băncilor, în cadrul planului de salvare pe care Nicosia ar trebui să-l încheie până luni cu partenerii ei europeni pentru a evita falimentul.
După o zi de negocieri susţinute cu oficialii internaţionali aflaţi la Nicosia, Parlamentul a votat, vineri seara, nouă legi, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax
Un nou vot ar putea avea loc sâmbătă pentru impunerea unei taxe pe depozitele mai mari de 100.000 de euro, la câteva zile după ce a fost respinsă o propunere care ar fi taxat toate conturile bancare.
Taxă mai mare pe depozitele de 100.000 de euro
Potrivit cotidianului rus Vedomosti, varianta iniţială de introducere a unei taxe de 10% pentru toate depozitele mai mari de 100.000 de euro a fost respinsă de UE, care cere o taxă de 15%. În acelaşi timp Vedomosti citează surse din Cipru care susţin că guvernul de la Nicosia pregăteşte o propunere de introducere a unei taxe unice de 22-25% pe conturile mai mari de 100.000 de euro. Băncile au fost închise toată săptămâna şi ar trebui să-şi reia activitatea de marţi.
Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, încearcă să pună capăt impasului în care Cipru s-a aflat săptămâna aceasta şi care începe să ameninţe chiar statutul de membru al zonei euro.
Banca Centrală Europeană a dat termen până luni Ciprului să ajungă la un acord cu UE şi FMI, în caz contrat urmând să oprească accesul băncilor locale la mecanismul de lichiditate de urgenţă al instituţiei.
Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro se vor întâlni, probabil, duminică pentru a discuta ultimele propuneri din partea Ciprului, notează Bloomberg.
Cipru a intrat puternic în atenţia internaţională după ce liderii europeni au cerut ţării, la sfârşitul săptămânii trecute, să taxeze depozite