Mureşenii care au prins ”Epoca de Aur” îşi amintesc cu siguranţă de fastuoasele vizite de lucru ale fostului dictator Nicolae Ceauşescu pe tărâmurile mureşene. Evident, fostul lider al Republicii Socialiste România abia aştepta să ajungă la Mureş, deoarece se putea distra apoi, în voie, la o partidă de vânătoare în Valea Gurghiului.
Castelul de Vânătoare Lăpuşna este situat în satul Lăpuşna, judeţul Mureş, la o altitudine de 815 metri, în Munţii Gurghiului, pe valea cu acelaşi nume. A fost construit între 1925 şi 1926 şi a aparţinut până în 1949 familiei regale. Printre proprietarii castelului se numără: Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I. În urma naţionalizării a intrat în proprietatea statului şi în perioada lui Nicolae Ceauşescu a funcţionat sub formă de Casa Prezidenţială, în funcţia de Castel de Vânătoare, pentru cadrul cu funcţii înalte din anturajul conducerii comuniste.
Fostul dictator a invitat la Lăpuşna importanţi oameni de stat, atât pentru discuţii diplomatice, cât şi pentru petreceri şi partide de vânătoare, din care îi amintim pe liderul URSS Nikita Hrusciov, preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito sau cel al Bulgariei, Todor Jivkov. Localnicii îşi amintesc că pregătirile pentru aceste întâlniri începeau cu cel puţin o lună de zile înainte. Cei 40 de kilometri de la Reghin la Lăpuşna erau asfaltaţi cu grijă, iar şanţurile erau curăţate. Toate casele din comună erau verificate minuţios de către Securitate, iar oamenii erau păziţi cu străşnicie.
”Îmi amintesc că l-a adus la Lăpuşna şi pe primul secretar din Ungaria sau pe Todor Jivkov, sau Ministrul de Externe din fosta URSS. Dormea la castel (alături de Elena. Ea se plimba în timpul zilei prin curtea castelului sau se urca în maşină şi pleca până la Târgu-Mureş, în timp ce el vâna toată ziua. Era foarte nervos dacă nu reuşea vânătoarea, iar apoi ne criticau cei de la