Fermierii români acuză companiile străine pentru scandalul laptelui. Agricultorii din Transilvania s-au întîlnit astăzi la Cluj cu ministrul Daniel Constantin, căruia i-au transmis că isteria laptelui contaminat a fost creată de interesele economice ale unor firme importante. Specialiştii în medicină veterinară spus că prezenţa în lapte a aflatoxinei nu ar trebui să creeze panică.
"Această isterie este artificial creată de către nişte multinaţionale care funcţionează în această seară prin încălcarea teritoriilor de interese economice", spune preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine, Claudiu Frânc.
Specialiştii spun că apariţia aflatoxinei este favorizată de anumite condiţii meteorologice care influenţează solul şi în consecinţă şi hrana animalelor, dar prezenţa ei în lapte nu este un motiv care să creeze panică.
"Nu creează îmbolnăviri decât dacă sunt depăşite anumite concentraţii timp îndelungat", spune specialistul în toxicologie Adrian Oros. "Ele nu dau îmbolnăviri ca atare. Ele pot să favorizeze îmbolnăviri, să creeze unele stări de alergie".
"Vorbim de două standarde", spune Frânc: "standardul UE în care aflatoxina e de maxim 100 ppm pe ml şi standardul american mult mai mare. Oare ăia nu ştiu şi vor să se otrăvească dacă ei acceptă 500".
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune la Cluj că e nevoie ca cumpărătorii să fie asiguraţi că laptele comercializat "este foarte sigur". Concluzia după scandalul laptelui contaminat a trasat-o un fermier din Covasna: "Ca laptele nostru, mai bun ca laptele românesc nu există. Şi asta o spune un ungur. Da, o spun io".
Reporter: Ciprian Aron
Imagine: Călin Fedeleş