Inima îţi bate puternic, cuvintele nu-ţi ies pe gură, te iau transpiraţiile şi simţi că mâinile şi picioarele îţi tremură ori de câte ori urci pe scenă cu intenţia de a ţine un discurs. Teama de a vorbi în public poate fi depăşită dacă înveţi să-ţi controlezi emoţiile.
Toate aceste „simptome“ ascund ceea ce psihologii numesc glosofobie. Mai simplu, teama de a vorbi în public sau tracul de scenă. Sunt foarte mulţi cei care trec prin asemenea stări când se trezesc în faţa unei mulţimi. În România nu există o statistică în acest sens, dar cele din străinătate arată că în jur de 40% din oameni au un trac de scenă, mai mult sai mai puţin intens.
Pentru persoanele introvertite ori emotive, incapacitatea de a ţine un discurs se poate dovedi un handicap, pentru că abilităţile de comunicare sunt foarte apreciate astăzi de angajatori. Ele facilitează crearea de relaţii noi şi contribuie astfel la dezvoltarea afacerii pe care o reprezinţi.
Vorbitul în public este o metodă de a-ţi îmbunătăţi imaginea şi poate fi un avantaj competitiv în faţa celorlalţi. Discursurile publice te vor ajuta să fii perceput ca expert în domeniul în care profesezi. Iată motive suficiente pentru a învăţa să-ţi controlezi emoţiile puternice. Să-ţi imaginezi spectatorii dezbrăcaţi poate o metodă de a învinge frica de vorbit în public, dar nu este nici singura şi nici cea mai eficientă cale de a scăpa de tracul de scenă.
Repetiţia, „mama“ fricii
Un discurs improvizat nu poate avea niciodată succes dacă este ţinut de o persoană cu trac de scenă. „Să investeşti timp în repetiţii este necesar. Exersează în faţa unei oglinzi. Repetă mai ales primele replici ale discursului şi încearcă să le memorezi chiar, pentru a nu-ţi mai face probleme în legătură cu modul în care vei începe discursul. Anxietatea de scenă este vizibilă mai ales la începutul unui discurs“, spune psihologul ameri