În urma alegerilor parlamentare din decembrie anul trecut a rezultat cel mai numeros Legislativ al României, cu un total de 588 de parlamentari. După demisia liderului PC, Dan Voiculescu, aceştia au rămas 587. Considerând ultimele declaraţii ale liderilor politici, „Adevărul” a făcut calculul matematic parlamentar care ar permite o nouă majoritate, fie a liberalilor, fie a social-democraţilor, în cazul ruperii USL.
Dacă partidele care alcătuiesc Uniunea Social Liberală ar decide să rupă alianţa, cei mai adăpostiţi în sensul formării unei noi majorităţi sunt social-democraţii, luând în calcul că au 224 de parlamentari (160 de deputaţi şi 64 senatori), în timp ce liberalii şi conservatorii împreună au 174 de parlamentari, cu 50 mai puţini decât PSD şi UNPR.
Calculele politice se învârt acum în jurul estimărilor incerte privind numărul de parlamentari care ar fi dispuşi să plece cu Udrea din PDL şi numărul celor decişi să rămână cu Blaga. Fără să declare deschis, aripa Blaga este tentată de o alianţă cu liberalii, în timp ce PSD are mai mult de profitat din refuzul taberei Udrea de a intra în combinaţii.
Majoritatea PNL şi PDL are nevoie de maghiari
În cazul în care liberalii ar hotărî să rupă alianţa cu PSD, pe de o parte şi luând totodată în calcul că noile alegeri PDL l-au scos pe preşedintele Băsescu din viitorul democrat-liberalilor, aceştia ar putea face o alianţă de dreapta care ar reuni însă doar 252 de parlamentari – 174 de liberali şi conservatori din Legislativ cărora se adaugă cei 78 de membri ai grupului democrat-liberal. Pentru a obţine majoritatea parlamentară, PDL şi PNL ar avea nevoie şi de sprijinul UDMR şi implicit de cei 27 de parlamentari ai săi, precum şi de cei 18 parlamentari ai minorităţilor. Chiar şi aşa, majoritatea pe care ar obţine-o PNL şi PC ar fi foarte strânsă, întrucât ar depăşi numărul necesar cu doar doi parla