Foarte mulţi ieşeni se îmbolnăvesc, anual, de această afecţiune, iar peste 20% dintre ei nu ştiu acest lucru şi nu merg la medic pentru a se testa. Tuberculoza (TBC) a ucis, anul acesta, la Iaşi, mai multe persoane decât gripa porcină.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât a început să crească numărul de cazuri de TBC multi-drog-rezistent (MDR).
Prof. dr. Traian Mihăescu, şeful Clinicii de Pneumologie, din cadrul Spitalului de Pneumoftizilogie din Iaşi a participat la Congresul Naţional privind TBC, organizat la Bucureşti, în perioada 19-21 martie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva TBC. Statisticile prezentate în cadrul acestui congres arată că, anual, în România, se înregistrează un număr aproape dublu de cazuri de TBC nou-depistate (16.100, în România) faţă de Statele Unite (9.950 de cazuri). Cifra este îngrijorătoare, mai ales dacă luăm în considerare populaţia ambelor ţări (România – 18 milioane de locuitori, SUA – 350 de milioane de locuitori). În zona Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), zilnic, mor 120 de persoane de tuberculoză, iar din cei 78.000 de pacienţi diagnosticaţi la nivel european, doar 40.000 primesc tratament.
„În Europa, aproape o treime din cazurile de TBC nu se vindecă, din cauză că pacientul nu primeşte tratamentul necesar. Este foarte greu să tratezi aceşti pacienţi, mai ales cazurile sociale. Un pacient care nu are ce mânca acasă, n-are nevoie doar de tratamentul mnedicamentos. El trebuie să mănânce bine pentru a lua aceste medicamente şi pentru a fi tratat corect. Degeaba există programe de asigurare a medicamentelor, dacă pacienţii trăiesc într-un mediu insalubru“, a declarat prof. dr. Traian Mihăescu, şeful Clinicii de Pneumologie, din cadrul Spitalului de Pneumoftizilogie din Iaşi.
Rezistenţa la antibiotice, o problemă ce ameninţă naţiunea
Pacienţii care nu se tratează co