Fierul de călcat cu mangal a devenit o dată cu trecerea timpului un obiect de muzeu din perioada interbelică. El se poate cumpara însa şi în prezent de pe site-urile de anunturi publicitare, unde oamenii îl comercializeaza la mica publicitate.
Îşi mai aduce aminte cineva de acest fier de călcat? Mă îndoiesc ca tinerii să îl cunoască, e frierul de călcat a bunicilor din perioada când ei erau tineri. Bunica mea îl folosea când era tânară iar o dată cu emanciparea şi evoluţia româniei a lăsat deoparte tradiţia şi a cumpărat un fier de călcat cu alimentare la priza electrică.
Vechiul fier se încălzea pe sobă iar în interiorul lui se puneau cărbuni încinşi din foc sau jar de lemne. Pe vremuri nu erau aşa de multe ca în ziua de astăzi, oamneni trăiau fără să aibe la îndemână modernitatea.
La noi în ardeal, încă mai sunt oameni care folosesc acest fier de calcat, în zona de munte. Am găsit poza cu acest fier de clăcat cu mangal pe un cont de facebook şi mi-a fost foarte dragă deoarece mi-a adus aminte de perioada cand şi eu l-am folosit să calc.
Mi-a adus acea nostalgie de trecut şi de obiceiurile străbune. Bine ar fi dacă toate lucrurile vechi şi neîntrebuinţabile s-ar păstra în timp, ca să ducem mai departe măcar o parte din vechile obiceiuri şi tradiţi autentice româneşti, fără amprenta celor care cândva ne-au invadat ţara.
Curioasă din fire, am căutat pe internet să văd dacă fierul se comercializează la mica publicitatea şi surpriză. Pe diverse site-uri cu anunturi de vânzări, fierul antic pe cărbuni se poate achiziţiona cu succes, de la mai multe persoane care vând la mica publicitate acest produs, fară factură şi garanţie de valabilitate , fiind trecut la second hand.
Preţul fierului din perioada interbelică variază în funcţie de gradul de deteriorare, începe de la 50 de