Notă: Acest text nu e despre ICR, ci despre Universitatea Babeș Bolyai (UBB) din Cluj și despre ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni (și în ultimul an) în această instituție.
*** ”Dacă adversarii lui Andrei Marga din UBB reclamă lipsa de transparență în luarea deciziilor importante pentru universitate și interesele de grup, o schimbare care se produce pe baza aceluiași tipar (coalizări politice) nu vor aduce nicio modificare majoră. Ci doar schimbarea unui nume cu alt nume și a unui grup cu un alt grup”.
Fragmentul citat face parte dintr-un text publicat pe VoxPublica pe 13 ianuarie 2012. Un text prin care am anticipat schema care urma să fie pusă în aplicare pentru a înlătura de la conducerea UBB grupul din jurul lui Andrei Marga, cel care condusese (sub diferite forme) instituția aproape 20 de ani (din 1993). Mai exact: Vasile Pușcaș, al cărui nume fusese vehiculat aproape un an pentru postura de candidat la funcția de rector a UBB, nu se va înscrie în competiție, susținându-l și făcându-i loc lui Ioan Aurel Pop, candidat aruncat în luptă în ”ultimul moment”, și care urma să primească sprijin atât din partea cadrelor didactice cu afiliere și/sau simpatii PSD, cât și PDL. Scenariul s-a confirmat 100% la mai puțin de două săptămâni. Nu a fost vorba de vreo ”coincidență” și nici de ”inspirație de jurnalist”, ci de un scenariu pe care l-am anticipat bazându-mă pe propriile surse.
Scopul nu scuză mijloacele, am susținut în urmă cu un an, în cadrul dezbaterilor legate de alegerea noului rector. Dimpotrivă, mijloacele folosite pentru a accede la funcția de rector vor determina comportamentul ulterior al acestuia (implicit direcția viitoare a UBB), generând condiționări, plătirea de polițe, recompensarea și mulțumirea susținătorilor. Cineva care ajunge să obțină o funcție nu în primul rând pentru meritele și capacitățile personale (fără ca asta să îns